Portfolio

Anders Historisch Advies werkte onder meer voor:

Nederlands Goud-, Zilver en Klokkenmuseum
Voor het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum werd onderzoek gedaan naar de militaire geschiedenis van het pand waarin het museum is gevestigd. Het pand fungeerde onder meer als opslagplaats, als kazerne en als strafinstelling voor de landmacht. het onderzoek leidde tot een tentoonstelling in het museum.


Stadsmuseum Tilburg
Voor het Stadsmuseum Tilburg werd onderzoek gedaan naar de Internationale Tentoonstelling voor Nijverheid, Handel en Kunst. Deze werd in 1913 gehouden in Tilburg ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.


Universiteit van Poznan (Polen)
Voor deze universiteit werd onderzoek gedaan naar de politieke weerslag van de culturele en wetenschappelijke betrekkingen tussen Polen en Nederland tijdens de Koude Oorlog (1946-1989). Het archiefonderzoek werd verricht in het Stadsarchief Rotterdam.


Japanse Televisie
Voor de Japanse publieke omroep werd onderzoek gedaan naar onder meer de gestolen schilderijen van Vincent Van Gogh, de Watergraafmeerse Schoolvereniging, leven en werk van Sylvia Kristel, de VOC, het bezoek van het Japanse keizerlijk paar aan Nederland, Willem Alexander en zijn uitspraken over Jorge Zorreguieta.

Kasteel Huis Bergh
Voor dit kasteel in 's-Heerenberg werd in het Nationaal Archief gezocht naar foto's van het kasteel. De opbrengst waren meerdere foto's die nog niet tot de collectie van Huis Bergh behoorden. 

So Comunications
Voor dit Amsterdamse communicatiebureau werd achterhaald wie de verre Nederlandse voorouders waren van een bekende Amerikaans-Japanse acteur.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Voor Kamp Amersfoort werd onderzoek gedaan naar de relatie tussen het kamp en het kamp Ommen in de Tweede Wereldoorlog. Ook werd onderzoek gedaan naar in- en uitgaande transporten van gevangenen.

Vele particulieren in Nederland
Voor vele enthousiaste geschiedenis liefhebbers werd onder meer in het Nationaal Archief in Den Haag en het NIOD in Amsterdam onderzoek gedaan naar Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog, Het verzet in het westen van Brabant in de oorlog, soldaten in de Napoleontische tijd en werden persoonsgegevens gezocht van opvarenden van de VOC. Ook werd onderzoek gedaan naar de inzet van Nederlandse legerartsen op  Vlieland in de Negentiende Eeuw en is op zoek gegaan naar betaalspecificaties van schietbanen in Overijssel rond 1915. Verder werd onderzoek gedaan naar handelshuis Halles America in Den Haag en Amsterdam.

En particulieren uit het buitenland
Voor een familie uit Georgia, VS, werd onderzoek gedaan naar de bezittingen van een Nederlands familielid net na de Tweede Wereldoorlog. Voor een particulier uit Noorwegen werd onderzoek gedaan naar de Slag om de Javazee en de relatie van deze slag tot een mogelijke inval van Japan in Australië in de Tweede Wereldoorlog. Voor een Surinaamse familie werd onderzoek gedaan naar een familiegebeurtenis  in de jaren '90 van de Twintigste Eeuw en voor een regisseur uit New York  City werd een filmscript dat speelde in de Tweede Wereldoorlog nagekeken op historische correctheid. 

                                                                                        Oorlogs Verzetsmuseum Rotterdam
Voor dit museum deed Anders Historisch Advies onderzoek naar het totale aantal slachtoffers die vielen in Rotterdam als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Ook werd onderzoek gedaan naar het leven van verzetsheld Co Dankaart (1912-1991). 

Omroep Friesland
Voor omroep Friesland werd onderzoek gedaan naar Wilhelm Artur Albrecht (1903 - 1952). Deze oorlogsmisdadiger was in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor de handhaving van de orde in de provincie Friesland. Hij was de laatste oorlogsmisdadiger die in Nederland ter dood werd veroordeeld. Het onderzoek naar Albrecht werd onder meer gedaan in de CABR archieven van het Nationaal Archief in Den Haag.

Chinese Televisie
Voor een Chinese Staatstelevisiezender uit Sjanghaj werd meegewerkt aan een documentaire over de Japanse oorlogsmisdaden in het voormalige Nederlands Indië. Het onderzoek richtte zich specifiek op het leven van Sonei Kenichi (1903-1946) en zijn misdaden in het Jappenkamp Tjideng.

De Oorlogsgravenstichting
In de Tweede Wereldoorlog werden in Varsseveld na een mislukte aanslag door het verzet 46 Nederlandse mannen door de Duitsers gefusilleerd als represaille. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten is van plan om over dit onderwerp een tentoonstelling te maken. Voor dit project deed Anders Historisch Advies onderzoek in de CABR archieven van het Nationaal Archief in Den Haag.

Historische Verenigingen
Voor de Historische Vereniging Noord-Oost Friesland werd onderzoek gedaan naar de Friese schipper Douwe Dekker en zijn schip De Zoutman waar hij in 1811 op voer. Voor de Historische Vereniging Haastrecht werd onderzoek gedaan naar een rekening van gebrandschilderde ramen uit de 16e eeuw. Voor de Historische Vereniging Oud Steede Broeck werd onderzoek gedaan naar de Doge van Venetië, Pietro Laurendano, die rond 1567 leefde. En voor de Heemkundekring Onsenoord werd onderzoek gedaan naar de huisvesting van immigranten uit Nederlands Indië in de jaren '50. 

Stedelijk Museum Gouda
Voor dit Goudse museum werd meegewerkt aan een tentoonstelling over verdraagzaamheid in Gouda in de zestiende en zeventiende eeuw. Dit onderzoek leidde onder meer tot een tentoonstellingsbrochure die werd gebruikt bij de uitleg over de tentoonstelling.

Het Tropenmuseum
Voor een conservator van het Tropenmuseum werd archiefonderzoek gedaan naar het Koninklijk Kabinet der Zeldzaamheden uit 1885. 

Meerdere Bibliotheken
Verschillende boekjes over de Holocaust en over de Eerste Wereldoorlog werden verkocht aan de Bayerische Staatsbibliothek in München, Duitsland. Verder werden de boekjes geleverd aan de Universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Leuven en Gent en aan de Universiteitsbibliotheek van de Anton de Kom Universiteit in Parimaribo, Suriname. Ook vonden de boekjes hun weg naar de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Californië, Berkeley in de Verenigde Staten.

 
Share by: